Waarom een balustrade?
Een balustrade dient in de eerste plaats om personen te beveiligen!
Een balustrade dient in de eerste plaats om personen te beveiligen tegen het naar beneden vallen van een hoogte. Het spreekt voor zich dat een balustrade aan bepaalde normen dient te voldoen.
Waarom een Balustrade
Bij een valhoogte van meer dan 1 meter is het verplicht een balustrade te voorzien voor alle nieuwe of te renoveren gebouwen zowel voor privé of openbare doeleinden.
Borstweringen dienen te voldoen aan de norm NBN B 03-004.
Uitgaande van een valhoogte van minder dan 12 meter dient de balustrade minimaal 110 cm hoog te zijn dit vanaf de stilstand zone. Is uw balustrade minimaal 40 cm dik dan is een minimale hoogte van 90 cm voldoende. Voor deze opstelling is enkel onze Green-line van toepassing. Bij een valhoogte vanaf 12 meter moet elk type van balustrade een minimale hoogte van 120 cm hebben, ongeacht de dikte.
Om op deze basis dieper in te gaan dient men van het volgende uit te gaan:
Een balustrade mag een een maximale opening van 110 mm hebben tussen de stilstand zone en het éérste horizontaal element. Tussen het éérste horizontaal element en de daarop volgende 340 mm mogen zich openingen bevinden van maximaal 20 mm. Daarboven mogen er horizontale openingen zijn van maximaal 180 mm. In het geval van een spijltjes balustrade mogen de verticale openingen maximaal 110 mm zijn.
Dit zijn zowat de basis regels die in acht dienen genomen te worden bij het voorzien van een valbeveiliging in uw project.
Balustrade Verankering
Aan de verankering van een balustrade dient de nodige aandacht gegeven te worden!
De allerbeste balustrade heeft geen enkele waarde zonder een goede verankering. Al te vaak komen wij werven tegen waar weinig of geen aandacht werd besteed aan de fundering voor de balustrade. Een balustrade hoort niet gemonteerd te worden op bakstenen, Ytong blokken of andere zachte bouwmaterialen. De beste fundering voor een balustrade is beton. Vaak is er op de betondek van het balkon een dakrand uit metselwerk voorzien, deze wordt afgetimmerd met een multiplex en vervolgens voorzien van de dakbedekking
Spijtig genoeg zijn er bouwheren die er van overtuigd zijn dat dit een goede basis is om een balustrade te verankeren. Helaas is dit een fout gedacht, als u bij deze opstelling wil gaan verankeren in de betonplaat ben je er aan voor de moeite. In de meeste gevallen moet men hier circa 40 cm diep gaan boren vooraleer men de betonplaat bereikt.
Het boorgat uitkuisen is hier een vrijwel onbegonnen klus. Vervolgens wordt er gebruik gemaakt van een chemisch anker dat helaas op deze manier nooit op een degelijke wijze aan het beton verankerd zal zijn. Resultaat, de balustrade heeft een slechte verankering! In het beste geval zal deze u in een korte periode de gedachte van een goed verankerde balustrade geven. Niets is minder waar, een balustrade zeker in de hoogte heeft een vrijwel constante beweging door de wind. Deze beweging merkt u met het blote oog niet op. Door de trillingen van deze beweging zal de verankering op termijn los komen met alle gevolgen van dien.
Een gouden raad!
Betrek Dsb-Railing mee in uw project vanaf de begin fase om zo ongewenst verassingen achteraf te vermijden. Zulke ongewenstheden brengen niet alleen uw project in gevaar maar brengen helaas ook onvermijdelijke kosten met zich mee. Neem nu contact op!